Nya apparater, nya metoder

av Margit den 22 oktober 2011

sandra visar stående armbåge i CT maskinen 

På bilden ovan visar röntgensköterskan Sandra hur vi plasserar patienten når vi skal ta CT bilder på armbågen! I och med at vår ena nya CT apparat har en bred detektorrad kan vi ta bilder på armbågen eller handled/hand utan att bordet behöver å flytta seg slik det vanligvis gör under en CT undersökning.

”Stående armbåge” kallas undersökningen internt på röntgen, och om man skall göra undersökningen på denna måten er det en forutsetning at patienten kan stå uppe. Fordelen med denna stående undersökningen i forhold til undersökning liggande på bordet er att det er lättare för patienten, och man slipper unna evt stråling på andra kroppsdelar.  Det vil si att patienten slipper å ligge på magen med armarna framåt, og man slipper å få huvet i vägen. Och om patienten inte kan ligge på magen med armarna framåt måste undersökningen göras liggande på rygg med armarna åt sidan, och då blir det unödig strålning på den del av kroppen/buken som ligger i höjd med armbågen..

Altså kan den stående undersökningen göra at strålningen til andre delar av kroppen ínte forekommer, bättre bildkvalitet pga mindre artefakter från buken, och det er ofta lättare for patienten å stå istället för att ligga på bordet under undersökningen forutsatt att patienten er oppegående.

Sjölve bildtagningen tar endast et par sekunder!

Kul med nya förbättrade metoder!

 

// Margit

Bokmärk/Dela
Fler

Kommentarsmöjligheter för detta inlägg är stängda.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: