MR-bröst

av bloggadmin den 11 november 2011

Den nya MR-sektionen på Centralsjukuset i Karlstad har kommit igång bra sedan uppstarten vintern 2011. Vi har utökat med nya undersökningar som bland annat perifer angio och tunntarm. Nu har vi också startat upp MR-bröst på vår nya Verio 3 Tesla system.

MR Bröst
Yvonne och Christina, metodansvariga för MR-bröst på Centralsjukhuset i Karlstad

Vi gjorde våra första bröstundersökningar förra veckan. Detta var planerat som en test och patienterna var informerade om detta på förhand. Vi planerar att köra 3 – 4 patienter i veckan, där vi har fasta tider för bröstundersökningar på måndagar.

Vi gör två typer av utredningar på MR, malignitetsutredning och implantatutredning.

Fördelar med MR är hög sensitivitet, undersökningen är oberoende av täthet i bröst och storlek av bröst. Ingen strålning, framförallt bra för unga patienter. Det är en metod som kan visualisera hela implantat samt området bakom implantat.

 MR bröst är ett kraftfullt verktyg vid diagnostik av bröstcancer, MR-ledda biopsier kan göras.

Korrelation med andra undersökningsmetoder bör ske.

Bokmärk/Dela
Fler

Kommentarsmöjligheter för detta inlägg är stängda.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: