Sköterskemöte på Karolinen

av Mari den 3 maj 2012

Sköterskemöte på Karolinen 19 april

Den 19 april hade vi sköterskemöte på Karolinen och cirka 55 stycken röntgen-
sköterskor från hela länet hade kommit för att delta. Eftermiddagen startade med en härlig lunch där det serverades fläskfile med rödvinssås och till detta palsternacksgratäng. Lunchen avnjöts i trevlig samvaro och avslutades med kaffe och en liten chockladbit.

Efter lunchen pratade Landstingets jurist Isabell Jakobsson lite om de lagar och förordningar som styr vårt arbete inom Hälso- och sjukvården. Bland annat pratade hon om hur vi handskas patient- och personuppgifter och på vilket sätt det är tillåtet att använda sig av dessa uppgifter. Hon pratade också lite om patientsäkerhets-
lagen som är relativt ny och syftar till att främja hög patientsäkerhet.

Det intressanta i den här lagen är hur man nu bytt fokus från individnivå till system- eller organisationsnivå. Svensk vård har tidigare utgått från ett individfokuserat synsätt men för att få vården säkrare krävs det att man sätter in den i ett system-
perspektiv. Det innebär att vården ska utformas med arbetssätt, verktyg och rutiner som gör det lättare att göra rätt.

Efter denna lilla genomgång av viktiga lagar och förordningar för Hälso- och sjukvården var det så dags för kaffe och kaka och efter det väntade en inspirationsföreläsning av Anders Olsson – järnmannen från Hagfors.

Anders och Lena

Anders föreläsning med rubriken ”Det finns ingen gräns!” fick oss att stundtals både skratta hejdlöst och torka bort en och annan tår. Tiden bara försvann när Anders på sin härliga dialekt berättade om sig själv, sitt liv, varför han hamnade i rullstol, alla turer i sjukvården, sitt idrottsintresse, många svåra år med tung medicinering och vad som till slut kom att bli vändpunkten.

Han berättade om alla fantastiska sportbedrifter och alla dråpliga saker som hänt under resans gång och om hur lyckligt lottad han är som hade fått vara med om allt detta.

Jag tror att Anders berörde oss på så många plan med sin föreläsning och det är svårt att återge men känslan jag hade när jag gick därifrån var väldigt stark, jag kände en sådan förundran inför vad Anders åstadkommit trots allt svårt i livet och den otroliga viljekraft denna man visat prov på. Hans livsglädje och optimism liksom svämmade över till oss åhörare i salen! En känsla av förtröstan och tillit till att allt är möjligt! Och den känslan tror jag stämmer väl överens med några kom ihåg Anders ville skicka med oss:

– Tro på er själva!
– Tålamod!
– Leta efter möjligheter!
– Man kan försöka!

Mari

Bokmärk/Dela
Fler

Kommentarsmöjligheter för detta inlägg är stängda.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: