Kan man bli röntgensjuksköterska på distans?

av Emilia den 15 oktober 2012

Ja, absolut!

IMG_1589
Vi (Kristin och Katarina) har kommit halvvägs i vår utbildning vid Luleå Tekniska Universitet där vi läser distansutbildningen till röntgensjuksköterska. Utbildningen är tre år på heltid och just nu gör vi vår VFU (verksamhetsförlagd utbildning) på röntgenavdelningen i Karlstad. Totalt ska vi göra 30 veckor ute i arbetslivet.

Vitsen med att plugga på distans är att man kan bo kvar på sin hemort, samtidigt som man skaffar sig en yrkesutbildning. Vi åker till Luleå på föreläsningsveckor tre gånger varje termin, resten av tiden studerar vi på hemmaplan.
Ofta är vi uppkopplade över internet – med headset och webbkamera har vi föreläsningar med våra lärare i Luleå eller grupparbeten med kurskamrater runt om i landet.
Hittills har vi fått en bred teoretisk grund att stå på; med anatomi, fysiologi, strålningslära, farmakologi och sjukdomslära på schemat.
Nu har vi äntligen fått börja röntga!

IMG_1587
Det är grymt kul och inspirerande att koppla ihop teori med praktik – att få möta patienter och lära sig yrket steg för steg! Under sex läroveckor i Karlstad röntgar vi axlar, höfter, halsryggar, fotleder, lungor och mycket annat.

Vi har suveräna handledare som stöttar oss och delar med sig av sina erfarenheter. Och det finns en ocean av kunskap att ösa ur! Här jobbar ett 40-tal röntgensjuksköterskor, både nyutbildade och de som jobbat trettio år i yrket.

Slående är hur röntgensjuksköterskan är expert på korta patientmöten. Dagligen tas det emot hundratalet patienter – både planerade och akuta röntgenbesök. Många patienter är oroliga, andra har ont, en del är ganska pigga, andra är svårt sjuka. Under det korta mötet ska vi lotsa patienten genom röntgenundersökningen, tryggt, säkert och med ett fullgott resultat – det vill säga röntgenbilder som är förutsättning för korrekt diagnos.

Om 1,5 år är vi nybakade röntgensjuksköterskor!

IMG_1598
IMG_1602

/Katarina & Kristin

Bokmärk/Dela
Fler

{ 2 kommentarer }

1 Emilia 13 april 2015 kl. 10:40

Hej! Ja, man kan läsa på distans i bl a Luleå.
Lycka till och du kommer inte att ångra ditt nya yrke 🙂
/Emilia

2 Natalia Livanova 11 februari 2015 kl. 21:46

Hej Katarina och Kristin!
Jag mycket intresserad av det yrket och skulle vilja veta mer om det.Nu jobbar jag på ett projektarbete och måste intervjua en röntgensjuksköterska.
Skulle Ni vara snäll och svara på några frågor?
Med vänlig hälsning ,Natalia

Kommentarsmöjligheter för detta inlägg är stängda.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: