Att arbeta som röntgensjuksköterska

Skulle du vilja arbeta med kvalificerade arbets­uppgifter inom det medicinska området?
Tycker du om fysik och teknik?
Är du intresserad av att arbeta med människor och modern teknisk utrustning?

Då kanske röntgen­sjuksköterskeprogrammet är något för dig!

Yrket ger dig möjlighet att arbeta inom sjuk­vården på radio­logiska avdelningar och diagnostiska bildcentrum.

I jobbet som röntgensjuksköterska kommer du att själv­ständigt få utföra radiologiska undersökningar inom konventionell röntgen (exempelvis skelett­undersökningar), datortomografi och magnetisk resonanstomografi samt att assistera vid behandlingar som till exempel ballongvidgning av hjärtats kranskärl eller hjälpa till med olika dräneringar eller vid vävnadsbiopsier.

Utbildning

Utbildningen till röntgensjuksköterska är treårig och omfattar 180 poäng vilket leder till en yrkesexamen som legitimerad röntgensjuksköterska. Utbildningen uppfyller även kraven för kandidatexamen. Det är Socialstyrelsen som utfärdar legitimation och utbildningen ger dig möjlighet att arbeta på röntgenavdelningar samt inom bild- och funktionsmedicinska enheter men även inom forskning och med utvecklingsarbete.

För att bli godkänd krävs att man genomfört ett självständigt arbete på 15 poäng. Möjligheter finns att fördjupa sig inom olika områden; som till exempel teknik, ultraljuds­diagnostik, strålskydd, vårdvetenskap eller omvårdnad.

Röntgensjuksköterskan kan arbeta i stort sett var som helst i världen, eftersom detta kunskapsområde är internationellt.

Ladda gärna ner vår PDF-folder om att Arbeta som röntgensjuksköterska

Bokmärk/Dela
Fler

Kommentarsmöjligheter för detta inlägg är stängda.